Huokospaine

Huokospaineen mittauksia käytetään paalutustöiden ja pengerrysten turvaamisessa.

Pohjamaan lujuuden seuranta

Huokospaineen mittauksia käytetään paalutustöiden ja pengerrysten turvaamisessa. Mittauksia käytetään myös pohjarakennussuunnitelman tukena ja maapatojen tarkkailussa. Huokospaineen nopea nousu esimerkiksi paalutustyömaalla saattaa pienentää pohjamaan lujuutta, mikä voi johtaa vakavaankin onnettomuuteen.

Huokospaineen automaattisella seurannalla on suuri merkitys esimerkiksi kaivospadoilla Kittilän kaivoksella.

Case Kittilän kaivos: Yhteinen kehitystyö uudistaa patoaltaiden turvallisuuden valvontaa

Kittilän kaivoksella kaivospatojen riskienhallintaa parannettiin patoalueiden automaattisilla monitorointiratkaisuilla. Seurannan lisäksi myös mittaustietojen raportointia on uudistettu FinMeasin automaattisen raportointipalvelun käyttöönotolla.

Lue lisää

Mittalaite: Huokospaineanturi

Huokospaineantureiden tyypillinen mittausalue on 0-5 baaria. Yhteen mittauspisteeseen voi kytkeä useita huokospainekärkiä eri tasoille. Huokospaineanturit eli piezometrit painetaan maan sisään anturiin kiinnitettävien kierteellisten teräsputkien avulla.

Mittalaitteen keskusyksikkö siirtää mittaustiedot automaattisesti FinMeas Onlineen, josta mittaustulokset ovat reaaliaikaisesti tarkasteltavissa.

Hyödyt

  • Jatkuva ja ajantasainen tieto huokospaineen muutoksista
  • Mittaussensorit havaitsevat rakenteen sisältä sen, mitä päälle päin ei pysty näkemään
  • Automaattisten hälytysten ansiosta enemmän reagointiaikaa huokosveden ylipaineen kohotessa yli hälytysrajan
  • Huokospaineen mittausten avulla voidaan tehokkaasti tukea pohjarakennussuunnittelua, esimerkiksi esikuormituksen mitoitusta
  • Etäluettavuus vähentää virheitä, turhaa työtä ja kustannuksia

5 syytä hyödyntää automaattista monitorointia

Tässä artikkelissa on koottuna viisi tärkeintä syytä, miksi automaattinen monitorointi kannattaa niin maa- kuin kalliorakentamisessakin.

Lue lisää

Tutustu referensseihimme