Pamilon patoa monitoroidaan FinMeasin kehittämillä automaattisilla huokospainemittausjärjestelmillä. Laitteet on asennettu patoon ja tieto padon tilanteesta siirtyy automaattisesti pilvipalveluun, jossa vastuuhenkilö voi tarkastella mittaustuloksia.
FinMeasin monitorointijärjestelmä seuraa Pamilon tilannetta reaaliaikaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmä havaitsee mahdolliset muutokset padon toiminnassa juuri sillä hetkellä, kun ne tapahtuvat, ei tunteja tai päiviä myöhemmin. Tämä antaa arvokasta lisäaikaa mahdollisille varotoimenpiteille.
"Web-palvelun käyttö on helppoa ja vaivatonta. Erityisen hyvää palvelussa on se, että padon tilanne nähdään reaaliajassa", Kari Niemelä Vattenfallilta kiittelee.
Mikäli ennalta määritellyt raja-arvot ylittyvät tai alittuvat, järjestelmä lähettää automaattisen hälytyksen sähköpostiin tai tekstiviestillä.
"Hälytysten ansiosta voimme nukkua yömme rauhassa. Hälytykset antavat meille aikaa reagoida, joten ehdimme analysoida mittaustuloksia rauhassa sekä etsiä syyn mahdollisille muutoksille", Niemelä jatkaa.
Automaattista monitorointia hyödynnettäessä kenenkään ei tarvitse mennä käymään itse paikan päällä. Tästä syystä automaattinen monitorointijärjestelmä on erityisen hyvä patojen seuraamiseen: Kukaan ei pysty näkemään padon sisälle ja tarkastelemaan tilannetta samalla tavalla kuin mittaussensorit - padon sisäistä eroosiota ei pysty havaitsemaan paikan päältä.
"Mikäli menetetään aikaa, on riskinä, että padon sisäinen eroosio pääsee kehittymään liian pitkälle", Niemelä mainitsee.
FinMeasin laitteiden avulla monitorointi ei myöskään ole maantieteellisesti rajoitettua. Pamilon pato sijaitsee Suomessa, mutta sitä monitoroidaan järjestelmän avulla myös Ruotsista käsin.