Monitorointi: ylimääräinen kulu vai investointi?

Tärkeimmät syyt infrarakenteiden monitoroinnille ovat epävarmuuden pienentäminen sekä maaperän ja rakenteiden käyttäytymisen ymmärtäminen paremmin. Ymmärrys, tieto ja pienempi epävarmuus johtavat varmistettuun turvallisuuteen ja tarjoavat mahdollisuuden rakentamis- ja korjauskustannusten optimointiin.

Monitorointi tulisi kustannuksen rinnalla nähdä riskienhallinnan investointina. Realisoituessaan monien riskien kustannukset ovat moninkertaisia monitoroinnin budjettiin nähden. Pahimmassa tapauksessa riskin realisoituminen tarkoittaa mittavia ympäristö- tai henkilövahinkoja, joita ei välttämättä voi mitata rahassa. Monitoroinnin avulla voidaan riskien kehittymistä seurata ja reagoida ennen kuin mitään peruuttamatonta ehtii tapahtua. Kumpi on parempi, ennakointi vai jälkiviisaus?

Kansainvälisesti tarkasteltuna monitorointiin on tavattu investoida 1-2 prosenttia rakennusprojektin kokonaisbudjetista. Tällainen budjetointi ei suuresti kasvata projektin kokonaiskustannuksia, mutta on riittävän suuri, jotta saadaan hankittua merkittävää ja hyödyllistä tietoa tuottava monitorointiratkaisu. (Beth, Audigé & Fagan, 2015.)

Turvataan riskirakenteet ja ympäröivä rakennettu ympäristö

Turvallisuuden näkökulmasta monitorointi on erityisen tärkeää kohteissa, joissa on riskirakenteita tai herkästi vaurioituvaa rakennettua ympäristöä lähellä. Rakenteita optimoimalla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä turvallisuudesta ja toimivuudesta tinkimättä, sillä reaaliaikaista dataa hyödyntäen kaikkia epävarmuustekijöitä ei tarvitse viedä mitoitukseen. Rakenteen toiminta voidaan varmistaa jatkuvan monitoroinnin avulla.
Kun pohdit, olisiko syytä budjetoida kohteeseen automaattista monitorointia, käy läpi tämä kysymyslista:

  1. Haluatko saada lisää tietoa rakenteen tai maa- ja kallioperän liikkeistä päätöksenteon tueksi?
  2. Huolettaako käynnissä olevan projektin turvallisuus, vaikutukset ympäristöön tai rakenteen toimivuus?
  3. Haluaisitko pienentää kustannuksia optimoimalla rakenteita tarkemmin?

Mikäli vastasit kyllä edes yhteen listan kohdista, kannattaa keskustella lisää ratkaisuista asiantuntijan kanssa. Me autamme sinua mielellämme.

Lähteet:

Beth, M., Audigé, E. & Fagan, C. 2015. The challenges of supplying good quality and useful data for significant projects. 47-62. Teoksessa Dight, P. (toim) FMGM 2015 Proceedings of the Ninth International Symposium on Field Measurements in Geomechanics, 9-11 September, Sydney, Australia

FinMeas Online

FinMeas Online -verkkopalvelu tarjoaa reaaliaikaiset mittaustiedot nopeasti ymmärrettävällä tavalla.
tutustu
Siirtymät
Painumat
Ankkurivoimat
Kallistumat
Lämpötilaprofiili
Huokospaine
Vedenkorkeus
Virtaama
Pohjavesien laatusuureet
Pintavesien laatusuureet
Sääolosuhteet
Reaaliaikainen kamerakuva
Venymät
Halkeamat
Liitokset

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Keskustele asiantuntijamme kanssa

Onko sinulla kysyttävää palveluistamme tai haluatko ehdotuksen juuri sinulle parhaiten sopivista vaihtoehdoista?

Ota meihin yhteyttä, vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

    enter