Lumi riskitekijänä kattojen painumisessa

Lumipeite on paksuimmillaan kevättalvella maaliskuun aikoihin (ilmatieteenlaitos.fi). Katoille kertyvä lumikuorma voi vaurioittaa kattorakenteita tai pahimmillaan aiheuttaa jopa rakenteiden sortumisia. Vaikka kevätsateet tulisivat alas vetenä, kasvaa lumikuorma tasakattoisten hallien katoilla, sillä entiset lumikerrokset estävät veden valumisen pois katoilta. (ymparisto.fi.)

Suurten hallien kattorakenteita olisikin nyt syytä seurata, sillä suuri lumikuorma voi paljastaa kattorakenteissa piilevät rakennevirheet. Virheet alkavat ilmetä tyypillisesti maaston lumikuorman kasvaessa 80-100kg/ m2:n tuntumaan. (rakentaja.fi.) Lähes koko Suomea kattaa tällä hetkellä 80-130kg/ m2:n lumikuorma (ymparisto.fi). Kaikista riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia rakennuksia ovat esimerkiksi teollisuusrakennukset, suuret kauppaliikkeet, urheiluhallit, ratsastusmaneesit sekä maatalouden tuotantorakennukset, sillä nämä rakennukset ovat laajarunkoisia ja jänneväliltään pitkiä. (rakentaja.fi.)

Kattovahingot voivat tulla kalliiksi omistaville yrityksille. Vakuutus ei aina korvaa lumen aiheuttamia kattovahinkoja, sillä vakuutusyhtiöiden mukaan lumentulo on jokavuotinen ilmiö, eikä vahingon syytä luokitella ennalta-arvaamattomaksi. (yle.fi.)

Kattorakenteiden monitorointi edistää turvallisuutta

Automaattisen monitoroinnin ansiosta kattorakenteiden liikkeestä saadaan ajankohtaista ja tarkkaa tietoa ja näin ollen saadaan myös aikaa reagoida, mikäli rakenteissa tapahtuu liikettä. Tehokas kattojen monitorointi auttaa välttämään lumikuorman aiheuttamia mahdollisia sortumia. Mittaustieto tallentuu automaattisesti FinMeas Online-palveluun, josta voi helposti ja vaivattomasti seurata mittaustuloksia reaaliajassa.

Monitorointia voidaan suorittaa kattopalkkeihin asennettavilla tiltmetereillä. Tiltmeter on kaksiakselinen kallistusanturi, jolla voidaan seurata kattopalkkien kallistumia. Mikäli katto on vaarassa sortua, tapahtuu palkkien kulmissa muutoksia. Jos kallistuma ylittää mittalaitteeseen asetetut hälytysrajat, lähettää järjestelmä hälyytyksen valitulle henkilölle sähköpostiin ja mobiiliin. Oikea-aikaisilla toimenpiteillä pystytään näin välttämään sekä henkilöihin että materiaaleihin kohdistuvat vahingot.

Yhteystiedot

Sami Ylönen
TkT, Toimitusjohtaja
+358 40 715 3264
sami.ylonen(at)finmeas.com

Lähteet
https://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastot
https://www.rakentaja.fi/artikkelit/7421/kattojen_lumikuormavaroitukset.htm
https://yle.fi/uutiset/3-10124823
https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesitilanne_ja_ennusteet/Lumi?utm_source=www.rakentaja.fi

FinMeas Online

FinMeas Online -verkkopalvelu tarjoaa reaaliaikaiset mittaustiedot nopeasti ymmärrettävällä tavalla.
tutustu
Siirtymät
Painumat
Ankkurivoimat
Kallistumat
Lämpötilaprofiili
Huokospaine
Vedenkorkeus
Virtaama
Pohjavesien laatusuureet
Pintavesien laatusuureet
Sääolosuhteet
Reaaliaikainen kamerakuva
Venymät
Halkeamat
Liitokset

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Keskustele asiantuntijamme kanssa

Onko sinulla kysyttävää palveluistamme tai haluatko ehdotuksen juuri sinulle parhaiten sopivista vaihtoehdoista?

Ota meihin yhteyttä, vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

    enter