Juulia Väisäsen kaivospatojen suunnittelua koskeva työ palkittiin Geotekniikan päivässä

Oulun yliopistosta valmistunut, DI Juulia Väisänen, on palkittu vuoden parhaasta geotekniikan alan diplomityöstä.

Suomen Geoteknillisen Yhdistyksen hallituksen valitsema voittaja julkistettiin tänään webinaarina pidetyssä Geotekniikan päivässä. Juulia Väisänen sai FinMeas Oy:n lahjoittaman stipendin työstään ”Rikastushiekan juoksettuvuuden huomiointi kaivospatojen geosuunnittelussa”.

Rikastushiekkaa syntyy kaivostoiminnan seurauksena valtavia määriä, ja suuri osa siitä päätyy läjitettäväksi kaivosalueelle, jotta se ei aiheuttaisi vaaraa ympäristölle tai ihmisille. Olosuhteiden muuttuessa rikastushiekka saattaa juoksettua, mikä aiheuttaa riskejä varsinkin patojen läheisyydessä, sillä se voi aiheuttaa altaan stabiliteetin alenemista ja vaaraa sortumiselle.

Väisänen esittää työn laskentaosassa, kuinka ongelmaa tulisi lähestyä ja miten kehitetyt arviointi- ja luokitusmenetelmät toimivat. Hän on myös luonut skemaattisen mallin rakentamisen jännitystilojen muodonmuutosten arvioimiseen ja niistä seuraavan juoksettumisriskin arvioimiseen. Tulosten perusteella on tehty loogiset johtopäätökset ja osoitettu kaupallisten ohjelmistojen heikkoudet juoksettumisriskin arvioinnissa.

Palkittu työ on erittäin laadukas. Väisänen on työssään perehtynyt vaativaan maamekaniikan osa-alueeseen, selvittää staattiseen juoksettumiseen liittyvää teoriaa sekä lisää ymmärrystä ilmiön huomioimisesta rikastushiekka-altaiden reunapatojen korotussuunnittelussa. Tutkimuksella on merkittävä vaikutus suunnittelutyössä toimiville.

FinMeas Oy jakoi diplomityöpalkinnon seitsemättä kertaa

FinMeas Oy:n diplomityöpalkinto vuoden parhaasta geotekniikan alan lopputyöstä jaettiin nyt seitsemättä kertaa. Kilpailussa olivat mukana kaikki geotekniikkaa opettavat yliopistot eli Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Oulun yliopisto. Kukin yliopisto lähetti ehdotuksen alan parhaasta diplomityöstä, joiden pohjalta Suomen Geoteknillisen Yhdistyksen hallitus valitsi voittajan. Tänä vuonna kärkikolmikkoon ylsivät Juulia Väisäsen lisäksi Marko Peltomäki Tampereen yliopistosta ja Kristiina Vasilopoulos Aalto-yliopistosta.

”Finalistien työt olivat hyvin korkeatasoisia ja todella erilaisilta aihealueilta. Voittajatyö on sisällöllisesti todella tärkeä: se tuo arvokasta uutta tietoa, josta on varmasti käytännön hyötyä sekä vaikutusta suunnittelutyöhön”, toteaa palkintoa sponsoroivan FinMeas Oy:n toimitusjohtaja Sami Ylönen.

Lisätiedot: Juulia Väisänen, Oulun yliopisto, p. 044 7354 714
Sami Ylönen, toimitusjohtaja, FinMeas Oy, p. 040 715 3264

Lisätietoja Geotekniikan päivästä: https://sgy.fi/toiminta/geotekniikan-paiva/ ***
Suomen Geoteknillinen Yhdistys SGY on maa- ja pohjarakentamisessa aktiivisesti työskentelevien suunnittelijoiden, tutkijoiden, urakoitsijoiden, rakennuttajien sekä laite- ja materiaalitoimittajien yhteisö. www.sgy.fi

FinMeas Oy on infrarakentamisen riskienhallinnan asiantuntija. Yrityksen kehittämien ratkaisujen avulla maaperän liikkeitä ja rakenteiden kuntoa voidaan valvoa luotettavasti ja vaivattomasti. www.finmeas.com

FinMeas Online

FinMeas Online -verkkopalvelu tarjoaa reaaliaikaiset mittaustiedot nopeasti ymmärrettävällä tavalla.
tutustu
Siirtymät
Painumat
Ankkurivoimat
Kallistumat
Lämpötilaprofiili
Huokospaine
Vedenkorkeus
Virtaama
Pohjavesien laatusuureet
Pintavesien laatusuureet
Sääolosuhteet
Reaaliaikainen kamerakuva
Venymät
Halkeamat
Liitokset

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Keskustele asiantuntijamme kanssa

Onko sinulla kysyttävää palveluistamme tai haluatko ehdotuksen juuri sinulle parhaiten sopivista vaihtoehdoista?

Ota meihin yhteyttä, vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

    enter