Geoteknistä monitorointia voidaan hyödyntää paitsi uusissa rakennusprojekteissa, myös historiallisissa kohteissa, jotka erityisluonteensa vuoksi usein vaativat laajamittaistakin seurantaa.
Vanhoissa rakennuksissa kenties pahin vihollinen on aika. Rakenteet eivät ole ikuisia, ja mikäli kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet halutaan säilyttää, on ajan hampaan kuluttamien rakenteiden käyttäytymisen seuranta tärkeää.
Esimerkkinä tällaisesta kohteesta on Vicoforten basilika Italiassa. Basilika on kuuluisa maailman suurimmasta ovaalinmuotoisesta kupolikatostaan. Kirkko on kuitenkin ajan saatossa kärsinyt merkittävistä rakenteellisista ongelmista, osittain uudisrakenteista aiheutuneiden painumien vuoksi ja osittain alla olevassa maa-aineksessa tapahtuneiden siirtymien takia.
Näiden ongelmien vuoksi basilikaan on asennettu monitorointijärjestelmä jo 1980-luvulla, ja vuonna 2004 järjestelmä automatisoitiin. Näin saadaan entistä vaivattomammin tarkkaa tietoa kirkon rakenteissa tapahtuvista muutoksista ja niihin ehditään reagoimaan nopeammin. Monitorointijärjestelmä koostuu yhteensä 112 laitteesta, ja mukana on mm. lämpötilaa mittaavia antureita, load cell -antureita ja ekstensometrejä.
Lue lisää Vicoforten basilikasta ja sen monitoroinnista täältä